X

Elektrikli Araçları Şarj Etme Yöntemleri

Elektrikli araçları hem alternatif akım hem doğru akım ile şarj etmek mümkündür. Dünya genelinde kullanılan teknik terimleri ile “AC On-Board” ve “DC Off-Board” sistemler olarak adlandırılan iki şarj sistemi daha çok araçların donanımlar ile ilgilidir.

Bir elektrikli aracın bu iki sistemden hangisi ile şarj olduğu aracın kendi üzerinde bulunan donanımları ile ilgilidir.

AC On-Board Sistem: Aracın üzerinde bulunan BMS (Battery Management System) ile akımı kontrol eden sisteme denir.

Avrupa İçin Norm: IEC 62196-2

ABD İçin Norm: SAE J1772

DC Off-Board Sistem: Aracın üzerinde herhangi bir akım kontrol sistemi olmadan, elektriğin doğrudan bataryaya aktarıldığı sistemdir.

Uzakdoğu ve Japonya İçin Norm: CHAdeMO

Avrupa İçin Norm: IEC 62196-2

 

Araç Şarj Modları

Elektrikli araçları dört farklı mod ile şarj etmek mümkündür.

Mod 1:

Aracın AC prize (şebeke prizi) bağlanarak şarj edilmesidir. Koruma bakımından yetersiz kaldığı için tehlikelidir ve birçok ülkede kullanımı yasaklanmıştır.

(AC On-Board Sistem – 16 ampere kadar)

Mod 2:

Mod 1’den farklı olarak kontrol adaptörü vasıtasıyla aracın şarj edilmesidir. Elektrikli araçlar ile birlikte verilen adaptör ve kablolar Mod 2 yöntemi ile şarj etme imkânı sağlar. Ancak standart şehir şebekeleri maksimum 12 Ampere kadar akım çekebildiği için şarj süreleri uzamaktadır.

(AC On-Board Sistem – 32 ampere kadar)

Mod 3:

Tip 2 Şarj Prizi ve fiş ile uygun şarj ünitesine bağlanarak yapılan AC şarj yöntemidir. Araç ile şarj ünitesi arasında haberleşme sağlandığında şarj işlemi başlayabilmektedir. Sigorta ve kaçak akım rölesi bulunduğundan dolayı diğer modlara göre daha güvenli bir şarj yöntemidir.

(AC On-Board – Trifaze 32 ampere kadar)

Mod 4:

Bu şarj yöntemi, şebekeden alınan AC akımın DC şarj ünitesi içerisinde DC’ye çevrildikten sonra aracın batarya grubuna doğrudan iletildiği yöntemdir. Bu sayede yüksek akımlarla hızlı şarj imkanı sağlar.

(DC Off-Board Sistem – 32 ampere kadar)

Elektrikli Araçları Şarj Etme Yöntemleri Elektrikli Araçları Şarj Etme Yöntemleri