X

IP Koruma Sınıfları Ne anlama gelmektedir?

IP koruma dereceleri, İngilizce “Ingress Protection” (Giriş Koruma) kelimelerinin ilk harfleri kullanılarak oluşturulan koruma derecelerini ifade etmektedir. İnsan hayatı ve cihaz güvenliği için elektronik ürünlerin katı ve sıvı cisimlere karşı belirli koruma sınıflarına sahip olması gerekmektedir.

İki rakamdan oluşan IP dereceleri ilk rakamı katı, ikinci rakamı sıvı cisimlere karşı korumayı ifade etmektedir. Bunlara “XY” diyebiliriz. Günlük hayatta sıkça kullandığımız cep telefonları, tabletler, televizyonlar gibi elektronik cihazların IP derecesi bulunmaktadır. Örneğin; bir telefonun su geçirmez olarak nitelendirilebilmesi için IP sınıflarının en yükseği olan IP 68 koruma sınıfına sahip olması gerekir.

Bir ürünün Y değeri ne kadar büyük ise X değeri de büyük olmak durumundadır. Örneğin; IP 18 koruma derecesine sahip bir ürün olması mümkün değildir. Çünkü bir ürün hem “su geçirmez” (sıvılara karşı 8 koruma derecesine sahip) olup hem de neredeyse bir elin girebileceği büyüklükteki 50mm boşluğa sahip olamaz.

Teknik elektrik malzemeleri alanı için önemli bir kavram olan IP koruma dereceleri bir ürünün kullanılabileceği ortamı belirleyecek kadar önemlidir. IP derecesi düşük bir ürünün dış ortam uygulamalarında kullanılması sakıncalıdır. Örneğin; iç ortam uygulamalarında kullanılacak bir ürünün IP 44 koruma derecesine sahip olması yeterli iken, sıvıya temas etme riski yüksek olan alanlarda kullanılacak ürünlerin en az IP 65 koruma derecesine sahip olması önerilmektedir.

IP Koruma Sınıfları Ne anlama gelmektedir?