X

Termoplastik Malzemelerin Halojen Free ve Halojen Free Alev İletmezlik Kavramları

Termoplastik hammadde ısıtıldığında yumuşayan, soğutulduğunda tekrar sertleşen plastik gruplarıyla ilgili bir kavramdır. Termoplastik malzemeler tekrar tekrar eritilebilir ve çözülebilirler.

Bu da çevre koruma açısından özel bir anlam taşır. Halojen, klor, flor, iyot ve brom gibi tehlikeli ve zehirli olarak bilinen bazı elementlere verilen isimdir. Halojen içeren malzemeler yandığında ortaya çıkan hidroklorür (HCI) havadaki gazlarla birleşerek hidroklorik asit meydana çıkarır. Oluşan bu asit insanlara ve cihazlara zarar verir. ABS, PP, PC, PA gibi endüstriyel amaçlı geliştirilen plastikler yapıları gereği içlerinde HALOJEN adı verilen bu zehirli gazları içermezler. O nedenle bu hammaddelerden üretilen ürünler HALOGEN FREE (HF) olarak adlandırılırlar.

Konutlar, alışveriş merkezleri, oteller, sinemalar, metro, enerji santralleri, fabrikalar gibi insanların yoğun toplandığı yerlerde yangın esnasında insan hayatının, değerli malzemelerin ve önemli belgelerin korunması gereklidir.

Yangın esnasında bu binalardaki yangın alarm sistemleri, havalandırma sistemleri, asansörler, ikaz ve yönlendirme ışıkları, kapılar gibi ekipmanların bir süre çalışır olması gerekmektedir. Bundan dolayı bu sistemlerin besleme ve kontrolünde kullanılan tüm elektrik malzemelerinin (buat, kablo, rakor vs.) halojensiz ve alev iletmez (HF-FR) olması gerekmektedir.

O nedenle HF (halogen free), FR (alev iletmezlik) ile beraber kullanılmaktadır. Eğer bir alev iletmezlik özelliği yoksa malzeme HF olsa bile bu özellik vurgulanmaz. ABS, PP, PC, PA türevi plastiklerin tamamen yapıları gereği HF’dir. Ancak uygulamalar gereği HF-FR olmaları halinde bu özellikleri belirtmelidir.

 

UL 94 DENEYİNİN AMACI:

Bu testte 1. 6 mm kalınlığındaki standart test çubuğuna belirli sabit bir süre için uygulanan alevin ardından alevin sönme süresi ölçülür. Süre ve damlama olup olmaması durumları göz önünde bulundurularak yanmazlığın UL-94 standartlarında Vo. V1 ya da V2 olduğu tespit edilir.

 

DİKEY VE YATAY YANMA TESTLERİ (UL 94)

Yatay test plakasının yavaş yanması

Yanma oranı <76mm/dakika 3mm’ den az et kalınlığı için

Yanma oranı <38mm/dakika 3mm’ den fazla et kalınlığı için

 

V - 0

Dikey test plakasının ateşi çektikten sonra 10 saniye içinde sönmesi

Damlama olmamalıdır.

 

V - 1

Dikey test plakasının ateşi çekildikten sonra 30 saniye içinde sönmesi

Damlama olmamalıdır.

 

V - 2

Dikey test plakasının ateşi çekildikten sonra 30 saniye içinde sönmesi.

Damlama olabilir.

Termoplastik Malzemelerin Halojen Free ve Halojen Free Alev İletmezlik Kavramları